Zijn er ook afzonderlijke blaadjes beschikbaar voor de andere strategie?
Wij voorzien losse downloadbare werkblaadjes waarbij er kan gewerkt worden met de strategie waarbij de aftrekker heel wordt gelaten. Dit enkel tot het getalbeeld 20. Er worden geen andere extra materialen voorzien.
Kan ik differentiëren voor of na de toets?
In de differentiatiemodule op Bingel vind je zowel verrijking als remediëring. Wanneer je punten invoert in de evaluatiemodule krijg je van Bingel zelfs per leerling een automatisch voorstel tot remediëren of verrijken.
Kan ik de doelen van een blok voor mijn klas in kaart brengen?
Op Bingel vind je bij de downloads observatiefiches terug. Met deze fiches breng je doelen in kaart voor je klasgroep. Wil je graag inzoomen op een bepaalde leerling? Gebruik dan de individuele observatiefiche.
Waar vind ik de slides van bordlessen die nodig zijn bij toetsvragen?
Als er in de handleiding verwezen wordt naar een slide bij de toetsvraag, dan vind je de nodige slides terug in het bordboek van de toetsen. Met het icoon van het beeldscherm kom je terecht bij de slides die nodig zijn. Het beeldscherm staat steeds bovenaan op het toetsblad.
Waar vind ik de bloktoets?
Op Bingel in de evaluatiemodule. Opgelet! De eerste bloktoets bestaat uit deel 1 en deel 2. Je mag deze toetsen gerust afnemen op een ander moment.
Zorg dat je schoolbeheerder al leerlingen heeft gekoppeld aan Bingel. Pas dan kun je de inhoud van de evaluatiemodule zien.>
Kan ik een toets tonen op mijn digitaal bord?
Ja! Onder het bordboek van IJsbrekers 1 vind je een tegel van de toetsmap. Met het bordboek kun je toetsvragen in kleur tonen of klassikaal begeleiden indien nodig.
Kan ik de extra materialen die nodig zijn bij jullie aankopen?
Wij leveren geen extra klasmateriaal zoals een rekenbalans, klikblokjes, ...
Hiervoor kan je terecht bij leveranciers zoals Baert, Action, ... De keuze van een leverancier is vrijblijvend. Sommige materialen kan je ook vervangen door materiaal dat reeds in de school aanwezig is.
Is er een pilootfase voor leerjaar 2?
Nee, anders dan voor leerjaar 1, is er geen pilootfase voorzien.
Wanneer kan ik de materialen voor het tweede leerjaar verwachten?
De materialen voor de kleuters en het tweede leerjaar zullen beschikbaar zijn voor het schooljaar 2021/2022
Waar vind ik een lijst met de nodige materialen?
Voor elk blok is er een blokplanner: een checklist van de praktische voorbereiding die een blok vraagt.
Wat moet je kopiëren en hoeveel exemplaren?
Wat kun je hergebruiken uit de vorige lessen!
We voorzien per schooljaar een overzicht van concrete materialen die je nodig hebt, zodat je tijdig ontbrekend materiaal kunt aanschaffen.
Bij de downloads op Bingel staat een lijst met materialen die je nodig hebt in leerjaar 1 en eventueel kunt aankopen bij firma's zoals Baert, Action, ...
Is er ook materiaal voor de 2de kleuterklas?
In september 2021 is er materiaal beschikbaar voor de derde kleuterklas. Hieruit kan je eventueel een aantal zaken gebruiken in je klaspraktijk.
Kan ik nu al werkblaadjes zien waarin de brug uitgelegd en geoefend wordt?
Nee, dit komt pas in deel D aan bod. Wij kiezen voor de traditionele manier van aftrekken met brug.
Kunnen de werkschriften los aangekocht worden?
Nee, de werkschriften zitten gebundeld per 4 en behoren tot het standaardpakket. Ze worden niet los van het digitale pakket verkocht
Kan ik een zichtzending aanvragen?
Nee, van deze methode is geen zichtzending mogelijk.
Je kunt een beoordelingspakket voor het eerste leerjaar aanvragen.Eén exemplaar per school. Je krijgt dan ook tijdenlijk toegang tot alle materialen op Bingel.
Waar vind ik de leerplandoelen?
De koepel is nog bezig de laatste cahiers te finaliseren en dus ook de concordantie met de leerplandoelen is nog niet volledig beschikbaar.
De doelen van Blok A1 tot en met B4 zijn reeds beschikbaar. De lesfiches zijn ook aan alle leveranciers van digitale agendasystemen geleverd. De lesdoelen staan al in de handleiding. Dit zijn letterlijk de doelen uit de cahiers.
Waarom opteren jullie voor de traditionele manier van werken met de brug bij min?
Het klopt inderdaad dat we in IJsbrekers gekozen hebben voor de traditionele brugstrategie. Dit wil zeggen de strategie "de aftrekker splitsen". Wij hebben voor deze strategie gekozen omdat: - in de meeste scholen het op deze manier wordt aangeleerd. - leerlingen die van school veranderen met deze traditionele strategie onmiddellijk meekunnen. - het met deze strategie het ook eenvoudiger is om met grotere getallen te werken. Wie wil kan hiervan op eigen initiatief afwijken. In de pedagogische cahiers van het GO! worden beide strategieën gelijkwaardig genoemd. Men vraagt om als schoolteam een keuze te maken en die keuze consequent door te voeren
Welke materialen zijn er om te gaan verrijken?
Allereerst zorgen we in het werkschrift voor differentiatie. Er is aandacht voor tempodifferentiatie maar ook niveaudifferentiatie. Dat verklaart soms de veelheid aan oefeningen. Daarnaast krijgt de leerkracht ook bij het invullen van de differentiatiemodule op Bingel suggesties om aan verrijking te gaan doen. De oefeningen in Bingel zijn adaptief. Oefeningen worden aangepast volgens het niveau van de leerling die aan het oefenen is, zo komen leerlingen die uitdaging nodig hebben terecht op een verrijkend niveau.
Wat is het verschil met een andere rekenmethode?
In onze methode IJsbrekers werken we volgens de ijsbergmethodiek.
Dit wil zeggen dat:
- elke les start met een uitdagend probleem.
- de leerstof geordend is in samenhangende blokken.
- de leerstof wordt aangebracht volgens de lagen van de ijsberg (van concreet naar abstract).
- het lesverloop een vaste structuur heeft: voordoen (modellen)? samendoen. per twee en alleen
- er veel aandacht gaat naar variatie (in oefeningen, spelvormen, getalbeelden …)
- de nadruk wordt gelegd op het verwerven van inzicht. De leerlingen moeten begrijpen wat er gebeurt.
In welke lesfase worden de spelletjes gespeeld? Een vast moment? Alle leerlingen tegelijk? Slechts een groepje leerlingen?
Bij elke les worden 5 korte oefenmomentjes aangeboden ‘5 per dag’. Je bent als leerkracht vrij om te bepalen wanneer je in de loop van de schooldag een of meerdere korte oefeningen samen met de leerlingen doet. Dat kan als tussendoortje zijn, net voor de les, op het einde van de dag …
Bij elke les wordt ook een ‘Prent het in’-activiteit aangeboden. Dat zijn speelse oefenmomenten om de reeds gegeven leerstof verder te automatiseren en om de rekenfeiten (bewerkingen tot 10 en 20, maal- en deeltafels) te memoriseren. Hier worden ook dikwijls de onthouddoosjes (Leitnersysteem) gebruikt.
Deze oefenvormen moeten niet onmiddellijk na de les gegeven worden en kunnen ook gecombineerd worden. Je kan er ook voor kiezen om ze te gebruiken in een hoekenwerk. Wij raden aan om te differentiëren.
Is de methode ook bruikbaar voor buitengewoon onderwijs?
Ja, zeker.
Eerst voorstellen met concrete materialen en een schematische voorstelling alvorens je abstract te werk gaat.
Modulaire aanpak en prikkelarme werkblaadjes.
Doelgericht observeren.
Ieder werkt binnen een laag op zijn niveau.
Een herkenbare vaste structuur in de lesgang.
Waarom staan er toch nog zoveel oefeningen in het werkboek?
Niet alle oefeningen moeten worden gemaakt. Eigenaarschap ligt hier bij de leerkracht. We voorzien bij elke les oefeningen op niveaudifferentiatie en tempodifferentiatie. Deze oefeningen moeten niet door elke leerling worden gemaakt.
Kunnen wij als ZILL-school ook aan de slag met IJsbrekers?
Alle netten kunnen met IJsbrekers aan de slag. Hoewel IJsbrekers volledig gebaseerd is op de cahiers van het GO! Komen de meeste doelen komen overeen met die van de andere koepels. Wij zorgen voor een oplijsting van de doelen die eventueel minder of niet aan bod komen. Als leerkracht moet u deze doelen dan zelf verder invulling geven. Wij zullen u hierbij ondersteunen door bij bepaalde doelen (bv. kloklezen) aanvullend materiaal aan te bieden.